Google+ Barcelona: Las crónicas de Thot: Barcelona ha de preservar la vil.la romana de La Sagrera

miércoles, 7 de septiembre de 2011

Barcelona ha de preservar la vil.la romana de La Sagrera

Fa unes setmanes, gràcies a la col.laboració ciudadana, sortí a la llum en premsa la troballa d’una Vil.la Romana en les obres de l’AVE. En terres del districte barcelonés de Sant Martí – La Sagrera -.

L’Associació de veïns de la Sagreda y La Verneda volen reunir-se amb l’Ajuntament i l’ADIF, per demanar la conservació del jaciment i el trasllat de les peces més valuoses a la Torre del Fang (reconvertida en museu). Molts temem que el destí, com d’altres tants descobriments que tenen lloc a la nostre ciutat, sigui el buidat, catalogat i ,després,  posterior sepultat i oblit per sempre de les ruïnes.

Sense pensar només en els turistes.
Quan s’estima una ciutat, se l’estima tota: amb el seu olor a mar i pi, amb les seves arrugues, amb el seu caminar de modernitat, amb les seves gents diverses, amb els seus racons nets i bruts...i, sobretot, el legat d’un passat testimoni del pas de civilitzacions.

Tot i que la colònia fundada per August, “Julia Augusta Faventia Paterna Barcino” (quasi en la seva totalitat sepultada) i les seves construccions perifèriques, mereixin escasa atenció per part del Consistori - quan es tracta d’un patrimoni de Barcelona i dels seus habitants - els ciutadans amants de la nostra ciutat no hem de resignar-nos a perdre aquests vestigis romans encara que els dirigents mirin cap a un altre costat.


Com si d’una aparició es tractés, ha caigut a les nostres mans una narració curta. Una escrit d’en Javier Calvo titulada Rius perduts i inclosa en el llibre Odio Barcelona (Ed. Melusina). El llibre ens ha obert els ulls, i deixa de ser llibre per convertir-se en realitat; en un dels seus paràgrafs diu així:

Els Mags Negres han existit en la nostra ciutat desde fa molt temps. El seu Gran Acte de Magia Negra consisteix en fer desparèixer la ciutat i reemplaçar-la per un artefacte mort. [...] Quan els homes i dones que caminen pels carrers ja no tinguin ningún vincle sagra amb el terra, les pedres i els ossos, llavors Barcelona haurà mort del tot...[...]

Representen aquestes paraules el pensament dels avall signants al veure com des de principis d’agost es destrueix un assentament romà a la Sagrera - que de segur està ben supervisat, ben sabut, ben mil.limetrat i ben assessorat - que en cap cas els moradors de Barcelona podrem admirar, ni trepitjar, ni conèixer, ni estudiar, ni poder estimar-lo com a nostra.

Sr. Alcade Trias. Srs. del Consistori. Els hi preguem que salvaguardin el patrimoni de Barcelona. Vostès poden i moralment ho han de fer.
L’enclau forma part de la nostra historia, la de nostra ciutat i es mereix la consideració que estem segurs vostès tindran.

Blogs col.laboradors firmants del Manifiest per a la conservació de la vil.la romana.

Manifest i adhesions. Per recolzar aquesta petició i difondre el texte, deixa un comentari en els blogs i/o envia un correo a la direcció que es troba en el perfil de Blogger.
Enllaç per baixar-se el document Word amb els textes en català i castellà9 comentarios :

 1. Jo m'adhereixo al manifest i el comparteixo al blog de http://tanteshistories.wordpress.com

  ResponderEliminar
 2. Hola Xavi.
  Seguimos sumando adhesiones ya somos
  8 blog, más publicados en Facebook, Twitter, Appez, Tecnologic Spain, Globatium (aquí estamos en portada) blogs del diario Qué! y subiendo.
  Un saludo.

  ResponderEliminar
 3. Mensaje para los blogs colaboradores. Se debería actualizar periódicamente el artículo con la lista de blogs adheridos y que han publicado el manifiesto en su página.

  También recordad que algunos blogueros han publicado enlaces a Facebook y otras redes sociales así como de recogida de firmas. El archivo texto en castellano - catalán (traducido por Xavi) se puede descargar desde un enlace de mi blog.

  Gracias a tod@s por colaborar. Un abrazo.

  ResponderEliminar
 4. Hasta ahora no he podido conectarme al blog. Hoy ha sido un día intenso en el trabajo...
  Gràcies per les noves adhesions!!

  ResponderEliminar
 5. Hola Xavi.
  Hasta lo que yo conozco por mis medios tienes la lista actualizada.
  Un abrazo.

  Blogs colaboradores firmates del Manifiesto por la coservación de la villa romana.
  01 ToT Barcelona
  02 Las Crónicas de Thot
  03 Mundo Barcino
  04 Las Mentiras y Verdades de la Vida
  05 Qué! Foto
  06 La Zona Mileurista
  07 El Meu Racó
  08 Tantes Històries
  09 Deixeu-me dir-ho!
  10 Vivències
  11 Tecnologic Spain
  12 Globatium

  ResponderEliminar
 6. Hola!

  He diseñado un logo pidiendo la conservación de la Villa Romana de la Sagrera.
  Podéis usarlo para poner en vuestro blog con un enlace al artículo del manifiesto así siempre estará a la vista.
  Gracias a todos por colaborar.
  Un abrazo.

  Ruinas romanas de Horta (Barcelona).

  http://veodigital.blogspot.com/2011/09/ruinas-romanas-de-horta-barcelona.html

  ResponderEliminar
 7. Gracias a ti por tu valiosa colaboración. Un abrazo.

  ResponderEliminar

Gracias por visitar Las crónicas de Thot. ¡Tus comentarios y sugerencias serán bienvenidos!